خواص زرشک چیست؟

به گزارش همه جا طنز و خنده، زرشک برای موارد متنوعی مصرف می گردد. صنایع غذایی، مصارف دارویی، پزشکی و صنایع رنگ سازی و رنگرزی از جمله موارد خواص زرشک هستند. با این وجود همانطور که می دانیم بیشترین مصرف زرشک در صنایع غذایی است بنابراین در این مطلب به آنالیز خواص زرشک برای بدن می پردازیم.

خواص زرشک چیست؟

ارزش و خواص زرشک در چیست

ریشه، پوست درخت و میوه زرشک کاربردهای درمانی دارند. میوه زرشک یکی از منابع سرشار از ویتامین c است و طعم بسیار ترش و تیزی دارد. بسیاری درختچه زرشک را با تصویر درختچه زرشک ژاپنی می شناسند. این درختچه 90 تا 180 سانتی متر ارتفاع و نزدیک به 2 متر عرض دارد و میوه های آن زمستان را دوام می آورند.

میوه، ساقه و ریشه زرشک آلکالوئیدهای مفیدی دارند که معروف ترین آن ها بربرین نامیده می شود. بربرین خاصیت ضد تشنج، ضد میکروب، ضد التهاب و خواب آور دارد. این آلکالوئید در پایین آوردن فشار خون بسیار و تقویت سیستم ایمنی تأثیر مثبت دارد. زرشک علاوه بر بربرین و ویتامین C، تیامین یا همان ویتامین B1، بتاکاروتن، لوتئین، گزانتین، کروم، کبالت و زینک است.

خواص زرشک برای بدن

مصرف خوراکی زرشک چه در غذا و چه به صورت آب زرشک می تواند برای بدن بسیار مفید باشد. در ادامه به معرفی بعضی از خواص زرشک می پردازیم.

سلامت دستگاه گوارش

زرشک با یاری به ماهیچه های صافی که سطح روده را پوشانده اند به بهبود گوارش و کاهش دردهای دستگاه گوارش یاری می نماید. زرشک به خاطر خاصیت منقبض نمایندگی که دارد سریع تر از آنتی بیوتیک ها می تواند مسائل گوارشی را حل نماید. بر اساس مطالعه چاپ شده در مجله بیماری های عفونی زرشک می تواند بدون بروز عوارض جانبی، اسهال ناشی از وجود باکتری ها را بهبود ببخشد.

مبارزه با عفونت

یکی از خواص زرشک خاصیت ضد باکتری و ضد قارچ بودن آن است. زرشک با جلوگیری از اتصال باکتری ها به سلول های بدن انسان می تواند از بروز عفونت جلوگیری کند. زرشک در بهبود عفونت مثانه، عفونت دستگاه ادراری و عفونت های دستگاه گوارش مؤثر است. بعلاوه زرشک به بهبود گلودرد، گرفتگی بینی، درمان سینوزیت و بهبود برونشیت و بعضی دیگر از مسائل رایج در دستگاه تنفسی یاری می نماید. از دیگر خواص زرشک می توان به درمان عفونت های ناشی از قارچ پوستی اشاره نمود.

بهبود سوء هاضمه

برای یاری به درمان سوء هاضمه مصرف یک مایع به دست آمده از زرشک مانند آب زرشک یا چای زرشک به بیماران توصیه می شود. برای بهبود سوء هاضمه توصیه می شود 15 تا 20 دقیقه قبل از مصرف وعده غذایی از زرشک بهره ببرید.

پیشگیری و بهبود دیابت

به علت وجود آلکالوئیدی به نام بربرین در زرشک، دیده شده است که قند خون کاهش یافته و بیماران شرایط بهتر و قند خون کنترل شده تری را تجربه نموده اند. این خواص زرشک به این علت است که سلول ها به هورمون انسولین که مسئول تنظیم قند خون است پاسخ بهتری می دهند. تا جایی که مصرف زرشک اثری مشابه مصرف داروی متفورمین بر بیماران دیابتی داشته است.

سلامت قلب و تنظیم فشار خون

یاری به کنترل فشار خون بالا، درمان بیماری سرخرگ کرونری، آریتمی قلب و بیماری ماهیچه قلب از خواص زرشک است. فیبریلاسیون دهلیزی وضعیتی است که در آن معمولاً به خاطر گردش خون ضعیف ضربان قلب سریع و نامنظم می شود. بعضی روش های پزشکی جایگزین مانند یوگا، طب سوزنی و مکمل های غذایی گیاهی مانند مکمل های زرشک می توانند در درمان فیبریلاسیون دهلیزی مؤثر واقع شوند.

آلکالوئید فعال زرشک (بربرین) با ایجاد واکنشی بیوشیمیایی در قلب می تواند به بهبود فیبریلاسیون دهلیزی یاری کند. براساس این مطالعه بربرین می تواند مانند یک واسطه ضد آریتمی در بدن عمل کند. بعلاوه زرشک می تواند با کاهش کلسترول موجود در خون به حفظ سلامت قلب و سلامت عمومی بدن یاری نماید.

سم زدایی از کبد و کیسه صفرا

کبد خون را سم زدایی نموده و با فراوری صفرا به هضم چربی ها، تجزیه هورمون ها، ذخیره ویتامین ها، مواد معدنی و آهن یاری می نماید. وظیفه اصلی کیسه صفرا ذخیره صفرای سرشار از کلسترولی است که کبد آن را ترشح می نماید. صفرا باعث می شود که بدن بتواند غذاهای چرب را هضم کند. پاک سازی کبد و کیسه صفرا از جمله خواص زرشک است.

کلسترول اضافی معمولاً به وسیله صفرا دفع می شود. با این حال عوامل دیگری مانند رژیم غذایی بد می تواند ترشح صفرا را کاهش دهد. یکی از خواص زرشک این است که با افزایش ترشح صفرا به سلامت کبد و کیسه صفرا یاری می نماید. بعلاوه بربرین با یاری به ترشح صفرا، می تواند به عنوان یک ملین عمل نموده و گوارش را تسهیل کند.

سلامت دندان ها

گفتیم که زرشک به علت وجود بربرین خاصیت ضد التهابی دارد و به همین دلیل می تواند با التهابات لثه مقابله کند. بعلاوه به علت ویژگی ضد عفونت زرشک مانع از تجمع پلاک، التهاب و عفونت لثه شود. امروزه گفته می شود که ژل های حاوی عصاره زرشک بیش از خمیر دندان های ضد پلاک تأثیرگذار هستند.

خواص زرشک برای تقویت پوست و مو

زرشک سرشار از ویتامین C است و به همین در مقابله با رادیکال های آزاد مؤثر بوده و باعث افزایش کلاژن سازی در پوست می شود. به همین ترتیب فراوری ملانوما در پوست کنترل شده و باعث کم رنگ شدن لکه و آکنه های پوستی می شود. از طرفی ویتامین C مانع از پیری پوست است و ظهور علائم پیری را در چهره به تعویق می اندازد.

از طرفی دیگر، ویتامین C موجود در زرشک به حفظ سلامتی و درخشانی موها نیز یاری می نماید. بدین ترتیب که با بهبود گردش خون و تشدید فرآیند غذارسانی به پوست و مو، سلامت و زیبایی را به آن ها هدیه می نماید. یک ماسک پوست که با استفاده از زرشک می توانید تهیه کنید بدین ترتیب است:

برای داشتن پوستی شفاف یک قاشق غذا خوری زرشک را داخل یک فنجان آب بریزید و بگذارید برای 8 تا 9 ساعت خیس بخورد. سپس زرشک ها را در داخل همان فنجان آب با پشت قاشق له کنید و از صافی عبور دهید. آب آن را بنوشید و زرشک ها را بر روی پوست بمالید. بعد از اینکه آب آن جذب پوست شما شد، صورت خود را با آب ولرم بشویید. این کار را یک روز در میان و به مدت یک تا دو ماه انجام دهید.

خواص زرشک برای لاغری و کاهش چربی خون

میوه زرشک و عصاره آن با بهبود عملکرد کبد و یاری به افزایش جریان خون باعث بالا رفتن متابولیسم بدن و کاهش چربی های مضر در خون می شود. مصرف میزان مناسب و منظم آب و یا عصاره زرشک، ضامن حفظ تعادل متابولیسم در بدن شما خواهد بود.

نحوه مصرف زرشک

برای بهره بردن از خواص زرشک روش های زیادی وجود دارد. میوه تازه و خشک شده زرشک، آب زرشک، کپسول زرشک، عصاره مایع زرشک، تنتور و پماد موضعی زرشک همه از جمله محصولاتی است که در بازار یافت می شوند. ریشه خشک شده زرشک را می توان به عنوان چای دم کرد. عصاره های استاندارد زرشک هم به طور معمول محتوای 8 تا 12 درصد بربرین هستند.

مکمل های زرشک برای بچه ها باید تحت نظر پزشک مصرف شوند ولی به طور معمول عصاره زرشک برای بزرگسالان 2 گرم توصیه می شود. برای درمان پسوریازیس و سایر بیماری های پوستی مصرف موضعی کرم 10٪ زرشک 3 بار در روز می تواند مفید باشد. توصیه می شود این کرم را بدون نظارت پزشک به مدت طولانی (بیش از یک هفته) مصرف نکنید.

چند اخطار برای مصرف زرشک

  • مصرف زرشک در دوز پایین ممکن است هیچ عارضه جانبی نداشته باشد اما وقتی میزان مصرف بالا برود ممکن است منجر به اثرات جانبی جدی مانند خونریزی بینی و استفراغ شود.
  • درست است که از خواص زرشک به مفید بودن برای کبد بزرگسالان اشاره نمودیم اما برای بچه ها ممکن است مسائلی ایجاد کند. پس بهتر است بدون مشورت پزشک آن را برای بچه ها استفاده نکنید.
  • بیماران دیابتی نباید بدون مشورت پزشک داروهای خاص خود را با مصرف منظم زرشک ترکیب نمایند.

نتیجه گیری

دیدیم که خواص زرشک بسیار است و ما می توانیم به راحتی از فرآورده های آن در رژیم غذایی روزمره خود استفاده کنیم. اصل خاصیت زرشک به علت وجود بربرین در این میوه پر فایده است که می تواند تأثیرات مثبت زیادی بر سلامت بدن ما بگذارد.

منبع: اسنپ مارکت

به "خواص زرشک چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص زرشک چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید