خبرنگاران استاد دانشگاه : هم گرایی سیاسی بدون همسویی اجتماعی شکل نمی گیرد
به گزارش همه جا طنز و خنده، تهران- خبرنگاران- استاد دانشگاه حوزه جامعه شناسی فرهنگ و رسانه با تاکید بر این که همگرایی سیاسی بدون همگرایی در حوزه فرهنگی و اجتماعی شکل نخواهد گرفت، گفت: اگر بتوانیم آمار تلفات کرونا را کاهش داده و در راستا سلامت بیشتر مردم گامی برداریم، می توانیم اعتمادسازی در سطح جهان را رقم بزنیم و به گام های مشترک دیگر برسیم.
به گزارش پنجشنبه شب همه جا طنز و خنده از ستاد خبری سی و چهارمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، یونس نوربخش پنجشنبه شب در نشست علمی رسانه، فضای مجازی و وحدت اسلامی که در حاشیه کنفرانس وحدت اسلامی برگزار و با استفاده از بسترهای مجازی منعکس شد، گفت که اکنون در این شرایط کرونایی و افزایش مسائل زیست محیطی رسانه ها نقش مهمی را بر عهده دارند.
وی شرح داد: ظهور ویروس کرونا با این وسعت پدیده بی نظیری است و چندان نمی توانیم چنین بحرانی را در تاریخ مشاهده کنیم چراکه کرونا تحولات گسترده اقتصادی، فرهنگی و سیاسی را به دنبال داشته و اندیشمندان، جهان را به دو دوره قبل و بعد از کرونا تقسیم می کنند.
وی اضافه کرد: هم گرایی جهان اسلام که با وحدت اسلامی مطرح می شود پدیده ای است با بیش از 200 سال سابقه که اکنون در انقلاب اسلامی با قوت بیشتری درحال دنبال شدن است، اما موضوع مهم این است که نتوانسته آن را به شیوه مطلوب عملیاتی کنیم.
این استاد دانشگاه تهران گفت: با ظهور فضای مجازی سلطه حاکمیت ها ضعیف شده و معنای خود را از دست داده و همه به دنبال این هستند که بتوانند از این کثرت و فشردگی ازدحام ارتباطات بیشترین استفاده را داشته باشند در این جهانی که به سمت هم گرایی درحال حرکت است ما به دنبال واگرایی هستیم و این اشتباه است.
وی با اشاره به اینکه جهان به دنبال روابط گسترده و فشرده با یکدیگر است آن هم نه فقط در مورد حاکمیت ها؛ بلکه در مورد عموم مردم، گفت: ما همچنان در دعواهای سیاسی قدیمی مانده و توجهی به تحولات جهانی نداریم درحالی که اگر عقب بیافتیم فاجعه بزرگی در منطقه رخ می دهد.
بی عملی رسانه های کشورهای مسلمان
نوربخش اعلام کرد: ما هیچ اثری در رسانه های جمعی نمی بینیم که گامی در جهت هم گرایی علمی در میان کشورهای اسلامی و منطقه برداشته شود و در این میان رسانه های جهان اسلام نیز فقط آمار کرونای یکدیگر را تکرار می کنند و با تاکید می گویند و گویا از درگیری کشورهای دیگر با موضوع کرونا شاد هستند.
وی ادامه داد: رسانه ها امروزه باید متوجه باشند که رسالت اصلی آن ها ارتباطات، اطلاع رسانی، توسعه همکاری ها و تقویت جامعه مدنی و افکار عمومی است این رسالت به دلیل فعالیت شبکه های مجازی درحال رخ دادن است اما رسانه های حاکمیتی از این فضا فاصله دارند و در جهت واگرایی حرکت می کنند.
نوربخش گفت: اکنون در برخی از کشورها از جمله آمریکا مشاهده می کنیم که شعار اول ملت خود است بعد دیگران، یا همان شعار که واگرایی گسترش یافته است درحالی که رسانه ها اگر عاقل باشند در جهت قوم گرایی و تشدید اختلافات حرکت نخواهند کرد، در غیر این صورت اسلحه های مدرن از جمله زیست فناوری استفاده و کار بسیار سخت تر خواهد شد.
وی ادامه داد: در حوزه جهانی شدن ضمن اینکه حرکت به سمت یک نوع هم گرایی را مطرح می کند اما خطر واگرایی نیز دور از انتظار نیست و بنده فکر می کنم رسانه ها نقش اصلی خود را در حوزه عمومی که قرار بود در حوزه اطلاع رسانی، ارتباطات و هم گرایی داشته باشند دیگر ندارند.
رسانه ها باید فراتر از حکومت ها
استاد دانشگاه تهران گفت: رسانه ها باید فراتر از حکومت ها عمل کنند، رسانه ها نباید فقط به دنبال خبرهایی باشند که مخاطب خود را افزایش دهند بلکه باید به دنبال خبرهایی باشند که می تواند جهان اسلام را به سمت صلح حرکت دهد.
وی با تاکید بر این که همگرایی سیاسی بدون همگرایی در حوزه فرهنگی و اجتماعی شکل نخواهد گرفت، اظهار کرد: اگر بتوانیم آمار تلفات کرونا را کاهش داده و در جهت سلامت بیشتر مردم گامی برداریم می توانیم اعتمادسازی در سطح جهان را رقم بزنیم و به گام های مشترک دیگر برسیم.
توسعه اخلاق
نوربخش با بیان این که رسانه ها فقط به حکومت ها منحصر نمی شوند، اضافه کرد: رسانه ها باید توسعه اخلاق را به صورت ویژه مورد توجه قرار دهند، زیست فناوری به دلیل عدم رعایت اخلاق علمی و بشری ممکن است دستیافته هایی داشته باشد که بسیار خطرناک باشد بنابراین توسعه اخلاق بشری و اینکه ما قرار است در یک جهان جدید به چه معیارهایی پایبند باشیم باید مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: رسانه ها در عصر جدید باید به دنبال کارکرد جدید باشند و در قالب های قدیمی نمانند، یکی از راهکارهای صلح بشریت این است که همه علما در مورد نجات کل بشریت هم اندیشی کنند و از نگاه های قومی، قبیله ای و منطقه ای فاصله بگیرند چراکه موجی که در انتظار ما است، بسیار گسترده است و به بخش محدود نمی شود و جهانی است.
منبع: ایرنا